reklama

Camino - rady a skúsenosti.

Na začiatku som presne nevedel, do čoho idem. Iba som tak trochu tušil, na základe toho, čo som si prečítal na internete, alebo v knihe, ktorú som mal k dispozícii.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Celý tento seriál je na to, aby povzbudil ďalších a povedal im: "Kurníkšopa, stojí to za to! Choďte tam, bude to váš životný zážitok."

Predsa len, aby som uľahčil rozhodovanie tým, ktorým som nasadil chrobáka do hlavy a začali premýšľať o tom, že by to mohol byť fajn zážitok, možno aj dobrodružstvo, rozhodol som sa podeliť sa so svojimi praktickými skúsenosťami, ako to na Camine chodí.

Asi bude najlepšie, ak to rozdelím na niekoľko častí:

1. Cesta, povrchy.

2. Albergue.

3. Jedlo.

4. Financie.

Výškový profil púte. V bare u Pilar.
Výškový profil púte. V bare u Pilar. (zdroj: Anton Kovalčík)

1. Cesta a povrchy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O niečom som už písal v predchádzajúcich príspevkoch. Povrchy, po ktorých sa ide, sú maximálne rozmanité. Od klasických lesných chodníkov, vystlaných lístím, alebo ihličím, cez asfaltové cesty, resp. ich okraje, až po rôzne viac alebo menej kamenisté cesty, chodníky a úžľabiny. Samotné značenie ciest je spočiatku podobne ako naše turistické cesty, v lesoch, ale aj mimo nich červenou farbou, neskôr prevládajú žlté šípky umiestnené na všetkom možnom tak, aby ste zabočili tam, kam máte zabočiť, alebo pokračovali priamo. V mestách sú to žlté šípky ( na príjazde do veľkých miest väčšinou na ľavej strane cesty), alebo symboly svätojakubskej mušle na tabuliach, niekedy aj ako špeciálne dlaždice v chodníkoch. Mimo miest, okrem žltých šipiek sú najčastejšie nízke biele betónové stĺpiky so znakom mušle, alebo tabule s označením smeru cesty. Treba si dávať na prechody cez frekventované hradské. Aj keď sú značené pre chodcov, aj pre autá, aby vodiči dávali pozor, je vhodná opatrnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Nepríjemný kamenistý povrch.
Nepríjemný kamenistý povrch. (zdroj: Anton Kovalčík)
Celistvá hladká skala.
Celistvá hladká skala. (zdroj: Anton Kovalčík)
Tiež nepríjemná úžľabina.
Tiež nepríjemná úžľabina. (zdroj: Anton Kovalčík)
Príjemná, takmer parkova cestička so smerovým stĺpikom.
Príjemná, takmer parkova cestička so smerovým stĺpikom. (zdroj: Anton Kovalčík)

2. Albergue.

Ubytovne pre pútnikov sú rôznej kvality, rôzne vybavené, preto aj za rôzne ceny. Sú také, kde sa vyspíte komfortne v dvoj- až triojposteľovej izbe za cca 30 € na noc, väčšina pútnikov ale dáva prednosť tým klasickým. Zvyčajne sa označujú ako municipal, teda v správe mesta, či obce, alebo parochial, teda v správe farnosti. Ubytovanie v nich sa pohybuje od 5 do 10 €. Spí sa zväčša vo veľkých miestnostiach, kde sú poschodové postele, niekedy aj pre 60 a viac ľudí. Pri príchode predložíte pas a credential, kam vám dajú pečiatku. Zvyčajne vám ukážu oddelené miesto, kam si odložíte obuv. Niekedy máte možnosť vybrať si, či chcete spať hore alebo dole. Albergue sú viac, alebo menej vybavené kuchynským zariadením, kde si môžete pripraviť jedlo, ale o tom neskôr. Väčšinou dostanete jednorazové oblečenie na posteľ a vankúš. Ak si dáte spacák na posteľ, je vaša, niekedy vám číslo postele pridelí hospitalero, teda správca. Sprchy a toalety sú väčšinou extra pre mužov a pre ženy. V každej ubytovni máte možnosť ručne si zadarmo vyprať prádlo, niekde je aj práčka (cca za 3€) alebo aj sušička.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Jedlo.

Môžete vybrať, či si zaplatíte za jedlo, keď sa je spoločne, buď v priestoroch albergue, alebo v blízkej reštaurácii, alebo máte možnosť navariť si v kuchyni. V prvých dňoch dostanete ponuku na poukážku na jedlo v blízkej reštaurácii, kde ste pri stole s ostatnými a máte veľkú šancu porozprávať sa o všetkom možnom. Neskôr je na vás, do ktorej reštaurácie zájdete. Moja skúsenosť je taká, že ak idete individuálne, neoplatí sa vám variť. Neušetrite. Ja som to riešil tak, že som vyrážal na cestu bez raňajok, tie som si dal okolo deviatej cestou v nejakom bare. Napríklad obrovský croissant a káva alebo čaj, stojí cca 3 až 3,50 €. Za tie isté peniaze si miesto croissantu môžete dať kus dobrej španielskej omelety - tortilly. Po príchode do cieľa som si zašiel do niektorej z reštaurácií a dal som si pilgrim's menu za cca 10 €. Zahŕňa väčšinou výber z troch až štyroch prvých jedál (pre mňa miešaný šalát), tiež asi tri - štyri možnosti hlavného jedla (väčšinou kurča, ryba alebo bravčové s hranolkami, či zemiakmi). Potom asi tri rôzne dezerty na výber . Väčšinou niečo ako puding, jogurt, alebo ovocie. K tomu buď minerálka, pivo, alebo víno. Víno niekde pohár, niekde fľaša.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Miešany šalát. Ensalada mixta. A víno...
Miešany šalát. Ensalada mixta. A víno... (zdroj: Anton Kovalčík)
Miešaný šalát 2.
Miešaný šalát 2. (zdroj: Anton Kovalčík)
Hlavný chod. Smažená ryba a hranolky... A menej vína.
Hlavný chod. Smažená ryba a hranolky... A menej vína. (zdroj: Anton Kovalčík)
Dezert . Jablko, jogurt, alebo podobne ... a ešte menej vína.
Dezert . Jablko, jogurt, alebo podobne ... a ešte menej vína. (zdroj: Anton Kovalčík)
Paella s morskými plodmi ... nie v pilgrim´s menu.
Paella s morskými plodmi ... nie v pilgrim´s menu. (zdroj: Anton Kovalčík)

4. Financie.

Musíte rátať s rozpočtom približne 25-30 eúr na deň. Ak to rozmeníme na drobné, tak za raňajky zaplatíte cca 3,50 €, obed pilgrim´s menu cca 10€, nocľah v albergue 5-10.

Vstup do múzea, resp. katedrály zväčša 4-6 €.

Veľké pivo (Una cerveza grande) 3-4 €. Ak si objednáte pivo (una cerveza), prinesú vám malé.

Niečo môžete ušetriť na jedle, ak ste ako skupina a varíte naraz pre všetkých. Ale ... pravdepodobne stratíte možnosť stretávať sa a komunikovať s ostatnými pútnikmi z celého sveta a ochutnať miestne špeciality. Výber je na vás.

p.s.: na záver možno jedna nechutnosť, ale zíde sa. Najosvedčenejší spôsob ako sa zbaviť pľuzgierov je ten, že nohu riadne umyjete, ak sa dá dezinfikujete postihnuté miesto. Ja som na to mal Lesanu v nádobke od sprayu Bromhexin, aj so "sosáčikom". Dezinfikujete ihlu, do ktorej navlečiete cca 15-20 cm niť. Tesne nad povrchom chodidla pri okraji prepichnete pľuzgier a vyjdete ihlou druhou stranou, zase tesne nad chodidlom tak, aby koniec nite ostal trčať z miesta, kam ste zaviedli ihlu a odstrihnete niť tak, aby druhý koniec trčal tiež asi cca 3 cm z pľuzgiera. Zabezpečí vám to, že sa vám v noci v pľuzgieri nebude tvoriť tekutina. Ráno niť vytiahnete. Pľuzgier by mal byť suchý. Dáte tam náplasť, najlepšie Compeed. Tá aj hojí, po čase vyzerá, akoby sa premenila na druhú kožu a po zahojení odpadne, alebo si ju opatrne dáte dole. S bežnou náplasťou to trvá o niečo dlhšie.

Howgh. Buon Camino, priatelia.

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 763x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu